Friday, August 10, 2012
tutorial:Follower gadget Posted at 11:36 PM 0 comment(s)
hye!
malam ni aku nak buat tutorial macam mana nak cari code follower..
sebenarnya tutorial ni aku buat untuk syaa... 

1.first,korang tukar template classic kepada template designer...

2.bila dah tukar korang Dashboard > Design > Edit layout..

3.korang tambah follower gadget..Bagi yang dah ada tak perlu la tambah. Bagi yang takde tu korg click Add Gadget...

4.bila sudah korang view blog korang and press Ctrl + u untuk view page source...

5.then,korang just click Ctrl+f serentak dan cari code friendconnect


Korang copy code bermula dengan <script type="text/javascript"> sehingga locale: 'en'}, skin); </script></div>

codenya lebih kurang macam ni..



<script type="text/javascript">
if (!window.google || !google.friendconnect) {
document.write('<script type="text/javascript"' +
'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
'</scr' + 'ipt>');
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
window.registeredBloggerCallbacks = true;


gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
document.location.reload();
});

gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
google.friendconnect.requestSignOut();
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
function registerGetBlogUrls() {
gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
var holder = {};
holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/1140692410996682012/posts/default";
holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/1140692410996682012/comments/default";
holder.currentBlogUrl = "http://umishi-minwo.blogspot.com/";
holder.currentBlogId = "1140692410996682012";
return holder;
});
}
</script>
<script type="text/javascript">
if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;

gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
var el = document.getElementById(this['f']);
if (el) {
el.style.height = height + 'px';
}
});

gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});

registerGetBlogUrls();
}
</script>
<div id="div-3reazjzdn8c7" style="width: 100%; "></div>
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FACE_SIZE'] = '32';
skin['HEIGHT'] = "260";
skin['TITLE'] = "Followers";
skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#222222";
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#222222";
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#2288bb";
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#999999";
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
skin['FONT_FACE'] = "normal normal 12px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif";
google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
{id: "div-3reazjzdn8c7",
height: 260,
site: "00270829132405560977",
locale: 'en' },
skin);
</script>
</div>







 6.selepas selesai semuanya, korang boleh tukar dari Template Designer ke Template Classic semula...and paste code follower di mana2 korang suka.....

jika korang tak faham...korang pergi ke link ni...

                              credit:atiqah
About

(^ ᴗ ^)★彡
umi mashitah
17. Malaysia.
KPOP LOVER. ♡
Shout
Chingu
Ask fm

Tweet
Instagram
Credits
Layout by mymostloved with script, background and image.